Jury blikt terug op optocht: (G)Oude Tijden Herleven!

Dit jaar een prachtige jubileumwaardige editie van hoog niveau. Tja… en de regen daar is al genoeg over gezegd. Donderdagavond 19 oktober was er traditiegetrouw de avond waarop de jury haar oordeel over de optocht en diens uitslag toelichtte aan alle aanwezigen bij Dieka.

Het thema van de jubileumoptocht van 2023: (G)Oude Tijden Herleven!

Nieuw element bij de optocht dit jaar was dat de jury ook aan het meuten was geslagen. Dit werd van beide kanten als heel positief ervaren. Proost! Een kijkje achter de schermen leverde voor de jury, naast informatie over techniek en constructie, nog meer waardering en bewustwording op hoeveel mensen daadwerkelijk aan een wagen werken. En wat het betekent voor mensen om een wagen te bouwen.

Een aantal zaken die ons tijdens deze avonden diep geraakt hebben willen we graag met jullie delen:
• Een bouwer zei: “Maarkels Feest is veur mie n’n ’wag’n bouwen, gene wag’n is gen echt Maarkels Feest.
• De precisie van kledingdetails uit een bepaalde periode, “In dee tied drog’n ze bretels met knope dus wie hebt bretels met knope en neet aans.
• Enorme drive en enthousiasme om te innoveren in complete hydraulische bouwwerken en het opofferen van vakanties.
• De uitstekende, energieke en prettige organisatie van de optocht commissie en aanverwanten.
• Bergen Bier, Bitterballen en Frikandellen en de enorme aanstekelijke gezelligheid in de loodsen of zelfs in een heuse kroeg aan huis.

Conclusie: vanuit de jury vonden we het meuten zeker een meerwaarde hebben. Alleen willen we
voor volgend jaar samen met de optochtcommissie een “meut aanpak” vinden zodat elk jurylid ook elke loods en ploeg kan bezoeken. Zonder nachtbraken. Dit om per individueel jurylid een compleet beeld van alle deelnemende groepen/wagens te krijgen en te houden.

Optochtcommissie en dagelijks bestuur in overleg.

En dan de punten:
Jeugd van Stokkum, Stokkum kleurt de optocht, was (helaas) de enige loopgroep dit jaar.

Letterlijk kleurrijk en vooral een blij optreden. Kleurrijk is consequent doorgevoerd. De keuze voor
een extra feestelement van de Snollebollekes…….. “van links naar rechts” gaf extra leven en kwam goed aan bij t publiek. Past ook wel bij het kleuren. Jammer dat het de enige loopgroep was. Toch 120,4 punten.

Themawagens:

Goorseweg, Goorseweg gaat terug door de tijd. 117,3 punten.
Fijn dat jullie er weer bij waren. De wagen was op zich met de tijdsweergave helder en netjes
neergezet. Niets mis mee. Maar er gebeurde op het bewegen van enkele onderdelen weinig. We
hadden bijvoorbeeld ook graag op de wagen de wisselende thema’s van de loopgroep gezien. Dit
had naar ons idee een flinke impuls gegeven. Wel zagen de kostuums van de verschillende thema’s van de loopgroep er bijzonder mooi uit.

Beusbergen, Het Wapen van Markelo. 118 punten.
Het meest sprekende voorbeeld van de spagaat thema en terugblik op 50 jaar optocht was de wagen van Beusbergen. De loopgroep was één en al terugblik op deelname aan de optocht. Ook het commentaar in de rit ging over de oude thema wagens, terwijl de wagen zelf het wapen van Markelo liet zien met de oorsprong, de bisschop van Utrecht en de rechtspraak. Wel een heel mooi gevonden thema voor de optocht. Als dit sterker was neergezet en geïntegreerd was met de loopgroep en het commentaar dan was de score hoger uitgekomen.

Markelosebroek, Fabeltjeskrant. 119,3 punten.
Een mooie wagen met goed gedetailleerde fabeltjeskrantfiguren en herkenbare elementen. Om het goed te zien moest je er wel dicht op staan. Vanaf de gemiddelde optocht afstand waren ze aan de kleine kant. In uitbeelding was het op de wagen vooral een stilleven. Deze wagen had hoger gescoord als de deelnemers de fabeltjeskrant figuren (op en bij de wagen) hadden uitgebeeld. Dan was het een levend geheel geweest en had het in uitbeelding en spel navenant hoger gescoord.

KOB de Kniepe, Het gouden ticket. 119,4 punten.
Willy Wonka met z’n gouden ticket. Origineel thema met mooie elementen zoals het schip en de snoep karren. Het verloten van 5 gouden tickets was ook een leuke vondst. Alleen alles bij elkaar maakte dat de mooie vondsten geen zoals de gouden ticket geen duidelijk vervolg in de optocht kende of dat er een hele bijzondere blikvanger was, wat het geheel wat rommelig en verwarrend maakte. Wel was te zien dat er met veel oog voor detail en techniek en aandacht aan de wagen was gewerkt.

De Zwaluw groep 8, Jong en goud samen 80 jaar. 119,8 punten.
Echt leuk gevonden en heel origineel dat omkleden van jong naar oud van de voorste loopgroep. In spel was dit één van de meest originele vondsten in de optocht. Echter op de wagen zelf was het jammer dat de splitsing voor en achter het overzicht verhinderde. Dat had opener gemogen om de lijn van jong naar oud beter te kunnen volgen. De spelvreugde kenmerkte de hele wagen en de keuze schoolklas en bejaardenklas was ook een ontzettend leuke vondst.

Pothoek, we pakken de draad weer op. 120,7 punten.
Wat fantastisch dat de Pothoek weer meedeed. En sterker nog, ook meteen de pluim in de wacht sleepte met het meest originele thema. We pakken de draad weer op. Het thema was heel mooi in beeld gebracht op de wagen. De wagen was goed qua beeld, kleur en thematische uitwerking. Wat ons betreft had er meer ingezeten wanneer er meer samenspel en interactie was geweest op de wagen en met de loopgroep. Het garenspinnen was daarentegen een mooi actief beeld.

Dijkerhoek, Van gier naar bier. 121,4 punten.
Je wint er niet mee maar deze wagen is dit keer het voorbeeld van een element dat gewoon in een optocht hoort en zeker meerwaarde biedt. Feest, vertier en vermaak. De wagen blonk niet uit door fijngevoelige gedetailleerde bouw maar dat paste wel in het geheel. De twee oude giertanks met de dansende melkkoeien ervoor zetten meteen de toon. Het stikstofvangen is actueel maar paste er qua stijl niet echt bij en dat vond de jury jammer. Het geheel gaf in spel vooral plezier en vermaak voor het publiek. Daarvoor ga je ook naar de optocht in Markelo.

Molen-Prinsessenbuurt, The Muppet show. 129,1 punten.
De jury schat in dat voor deze buurt de uitslag een bittere pil is geweest. Wat een mooie koppen, wat sprekend en wat goed om ze “live” te laten zien. Dik compliment en zeker waard om mee te doen om de hoofprijs. Waarom dan toch de 8e plek? De rest, de wagen en de show bleef helaas achter bij de fantastische koppen. Bij de Muppet show moet het volgens de jury knallen, verwacht je verrassingen, vuurwerk en moet de wagen “trillen op haar grondvesten”. Drummer Animal moet sidderen, miss Piggy wil de show stelen en moet flirten, (met het publiek) en Kermit slooft zich uit om in de spotlights te staan…. Het was helaas allemaal wat tam in de uitvoering, aldus de jury. Achterop bij de kok was de actie weliswaar beter. Jammer, want deze knappe koppen verdienden meer.

Herike Elsen, Tijdmachine ‘’terug in de tijd’’. 131,1 punten.
De spagaat hier was een terugblik op oude thema’s combineren met een thema tijdmachine. Het bruine (loopgroep, lijsten en tijdmachine bediening bovenop de wagen) conflicteerden in stijl een beetje met de uitgebeelde thema’s uit het verleden. Herike Elsen had dit best aardig opgelost door de herinneringen voor en op de wagen uit te beelden om zo de nadruk te leggen en in te passen in de tijdmachine. Voor de toeschouwer zal het een feest van herkenning zijn geweest. Zonder de terugblik op oude thema’s was het als vanouds bij Herike Elsen een strakke tijdmachine met een goed getimede loopgroep, strakke muziek en eenduidige stijl en bijpassende mooie open wagen geweest. Dan was de jury beoordeling hoger uitgevallen.

De Komseklaria’s en de Hangseveria, 50 jaar optocht det zet!. 132 punten.
Mooi dat deze wagen van de oud commissieleden vrij vooraan reed. Het was letterlijk een knallende binnenkomer. Mooie compacte en één van de mooiste feestelijke wagens in opbouw en eenheid. Het trompetgeschal straalde ervan af. Volgens de jury zijn wat punten blijven liggen in de uitbeelding van het thema 50 jaar. Het was de loftrompet op 50 jaar met “alleen” spel op de wagen. Interactie, spel en wagen was niet sterk genoeg om door te dringen tot de top drie. Wel was geheel qua beeld en uitvoering bijzonder in overeenstemming met elkaar.

Achterhoek, Victoriaanse tijd. 133,4 punten.
Typisch een voorbeeld van wagenbouwers die alles uit de kast halen om een mooie wagen te bouwen waarbij alles technisch draait en klopt, in dit geval zaagt. Mooie details zoals de natte slijpsteen, donkere rook uit de schoorsteen en stoom uit de ketel en de bewegende messen. Verder een bijzonder compliment voor de kostuums, waarvan elk detail klopte in het gekozen tijdsbeeld. Het thema was helder maar ging niet verder dan het (in) zagen van de boom. Er kwamen geen planken uit, er kwam voorop de wagen geen zaagselvrij. Dat had de bezemgroep erachter nuttiger gemaakt. Het uitdelen van houtjes compenseerde dat wel. Alleen miste het geheel een extra verrassing om in de top 3 te eindigen.

De Moat’n, De moat’n beleven een gouden tijd. 140,4 punten.
De Moat’ hebben letterlijk alles uit de kast getrokken om mee te doen om de hoofdprijs van de jury. Het was technisch en qua beeld een echt kunststuk omgeven door een geweldig spektakel. Met name de bewegende karren en de TNT carrousel. Er was één en al actie en vertier met daarbij stoer uitgedoste Moat’n. Geheel in stijl en interactief spel. Waarom dan niet op één bij Jury? De wagen en het thema was goud delven. Het geheel straalde mede door de carrousel meer een TNT wagen uit. Explosies en rook werkten goed, alleen miste de jury ook een subtiele kant, een kwinkslag voor een extra verrassing. Gelukkig voor de Moat’n is hun pronkstuk wel door het publiek op nummer één geplaatst; een mooie gouden pleister! Van Harte Gefeliciteerd Jongens!

Stokkum, Italië. 143,9 punten.
“Je kijkt naar een rijdend theater” was de meest veelzeggende opmerking die de jury heeft gehoord. Van het begin tot het einde gebeurde er wat. De prachtige trekker alias pizzaoven (verdient een extra compliment), Je verveelde je geen moment. Daarbij was er veel zorg besteedt aan de opbouw en afwerking en waren de wagens/voertuigen rijkelijk voorzien van heel veel mooie details. Kleur en stijl zijn consequent doorgevoerd. Wat miste was een Wow factor, een zogenaamde originele uitschieter. Al met al hoe mooi ook miste een origineel element voor een eerste plek. Compliment voor de hoeveelheid deelnemers en de lengte van de wagen.

De Esch, Cleopatra. 144,7 punten.
De Esch had op zijn “De Esch’, zoals we ze al jaren kennen, alles uit de kast getrokken. Op de wagen, de uitbeelding van het thema en het spel was eigenlijk weinig tot niets af te dingen. Alles klopte. Het thema dat “Juul” Cleopatra begeerde (moet ie wel omkijken) en geen oog had voor de flirtende loopgroep en de trotse Cleopatra op de Sfinx en de slaven als trekkers ervoor, leverde alom bewondering. De wagen blonk uit door het gedurfd beperken tot de essentie van de wagen. Echt een compliment waard. En waarom dan geen eerst plek? Dat kwam omdat de verrassingen en bewondering die de winnaar wel had iets ontbrak. Na de eerste aanblik volgde er niet iets waardoor je naar de wagen bleef kijken.

Rijssenseweg, Oude meesters. 152,7 punten.
Wat maakt de Rijssenseweg de nummer één van de jubileum editie? Want dat het een mooi afgewerkte en opgebouwde wagen is met mooie details, apart van opbouw (niet een vierkante platte wagen) is duidelijk. Dat de loopgroep in stijl en actie paste is ook duidelijk. Het winnen zit hem in extra waardering voor originaliteit en verrassing. Het vooropzetten van de Rembrandt en dan als loopgroep even stoppen om het uit te tekenen was een gouden vondst. Evenals de dansgroep met de lijsten Daarna bleef je kijken naar de levend uitgevoerde meesterstukken op de wagen. Met als uitsmijter de anatomische les achter op de wagen. Je zag het publiek bewonderend deze wagen nakijken omdat ze niet uitgekeken raakten. Dan is er sprake van een echt meesterstuk. Chapeau!